a kötelező megálló mielőtt bankot választ

A végtörlesztés januári mérlege

Drasztikusan csökkent januárban a lakosság betét és hitelállománya is a jegybank friss statisztikája szerint. Az ok egyértelműen a végtörlesztés, egyéb célból költcsönt szinte nem is folyósítottak az esztendő első hónapjában a pénzintézetek a háztartásoknak. A kamatok mindeközben meredeken emelkedtek. A nem pénzügyi vállalatoknál a hitel- és betétállomány mérséklődése volt megfigyelhető az esztendő első hónapjában.

Januárjában a szezonálisan nem igazított adatok szerint a háztartások forintban nettó hitelfelvevők, míg devizában nettó-törlesztők voltak. Az említett tranzakciók eredőjeként a háztartások hitelállománya 348,0 milliárd forinttal mérséklődött. Az említett változás a forinthitelek 127,6 milliárd forintos tranzakciós növekményéből, illetve a devizahitelek 475,7 milliárd forintos tranzakciós csökkenéséből adódott.

Szinte csak végtörlesztésre folyósítottak hitelt

A változások nagy része a devizahitelek végtörlesztésére vezethető vissza: az esztendő első hónapjában megközelítőleg 413,7 milliárd forint devizahitel került végtörlesztésre az aktuális árfolyamon számítva, amelyből mintegy 295,4 milliárd forint a háztartások által a törvényben rögzített, úgynevezett végtörlesztési árfolyamon ténylegesen kifizetett összeg.  Mindezzel párhuzamosan a hitelintézetek végtörlesztési céllal megközelítőleg 122,2 milliárd forint kiváltó hitelt folyósítottak – áll a Magyar Nemzeti Bank friss statisztikájában.

Az új forint lakáscélú és szabad felhasználású jelzáloghiteleket a háztartások növekvő átlagos hitelköltség mutató mellett vették fel.

Erőteljes betétkivonás volt

Mindeközben a háztartások forint- és devizabetét állománya 201,8 milliárd forinttal csökkent, ami a forintbetétek esetén 154,7 milliárd forint, a devizabetéteknél pedig 47,1 milliárd forint nettó betét- kivonást jelentett. Ezzel párhuzamosan mind a forint mind az euro betéteik átlagos kamatlábai kis mértékben növekedtek. Az új szerződések értéke a forintbetéteknél mérséklődött a devizánál az előző havi szinten maradt.

Csökkenő hitelállomány a vállalkozásoknál

A nem pénzügyi vállalatoknál – csak a tranzakciót figyelembe véve – a forinthitelek állománya 42,8 milliárd forinttal nőtt, míg a devizahitelek állománya 62,6 milliárd forinttal csökkent. Az általuk kibocsátott, hitelintézetek tulajdonában lévő kötvények állománya – tranzakciókból eredően – 0,1 milliárd forinttal nőtt. Mindezek eredőjeként a hitelállományuk 19,7 milliárd forinttal csökkent.

Nőtt a cégek devizabetét-állománya

A nem pénzügyi vállalati hitelek átlagos hitelköltség mutatói az 1 millió euro érték alatti és feletti forinthitelek esetében növekedtek. Az 1 millió euro érték alatti eurohitelek esetében az átlagos hitelköltség mutató kisebb mértékben csökkent, míg az 1 millió érték feletti eurohitelek esetén nagyobb növekedés tapasztalható az előző hónaphoz képest.

A nem pénzügyi vállalatok betétállománya – az átértékelődés és az egyéb volumenváltozás hatásától eltekintve – 165,8 milliárd forinttal csökkent; a forintbetétek esetében 189,8 milliárd forint nettó betétkivonásra, míg a devizabetéteknél 24,0 milliárd forint nettó betételhelyezésre került sor.
A nem pénzügyi vállalatok eurobetéteinek átlagos kamatlábai esetén az előző hónaphoz képest csökkenés, míg a forintbetétek esetében növekedés tapasztalható. A forint és eurobetétek új szerződéses értékei csökkentek az előző hónaphoz képest – a jegybank statisztikája szerint. (Bankometer)

Ha tetszett a cikk, szólj hozzá, oszdd meg ismerő- seiddel vagy iratkozz fel RSS-csatornánkra, vagy Hírlevelünkre hogy értesíthessünk legfrissebb cikkeinkről.

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>