a kötelező megálló mielőtt bankot választ

Devizahitel: március első felében megjelennek a szabályok

Jobban megéri kívül maradni az árfolyamgáton azoknak a devizahiteleseknek, akik minél előbb szeretnének szabadulni a hitelüktől. Azoknak viszont érdemes belépniük a programba, akiknek nincs elegendő tartalékuk – mondta a hvg.hu-nak Gyuris Dániel, aki szerint a részletes szabályok március közepére elkészülnek. A Magyar Bankszövetség alelnöke úgy véli, azt is mérlegelniük kell az adósoknak, hogy ha kérik a védelmet, az eredetileg szerződött futamidő is hosszabb lehet.

A bankszakember szerint (aki jelenleg az OTP Jelzálogbank vezérigazgatója, korábban pedig az FHB Jelzálogbanknál töltött be azonos pozíciót) a devizahitelezéssel kapcsolatos problémák kialakulásában a bankok, az állami szabályozás és a hiteleket felvevők egyaránt felelősek. Akik azonban devizahitelt vettek fel 2011 első negyedévéig a törlesztés összegét tekintve még mindig kevesebbet fizetett, mint ha forinthitelt vett volna fel. A kamatokban ugyanis ennyire nagy különbség volt a forinthitelekhez képest.

Ez azonban azóta átfordult a jelentős árfolyamelmozdulások miatt, ami a rövid távú adósságszolgálati kötelezettséget nehezen, vagy alig teljesíthetővé tette. Emiatt hosszú távon már nem biztos, hogy jobban jártak a devizahitelesek, ugyanis az árfolyamingadozások miatt elvesztették azokat a tartalékokat, amelyeket a korábbi alacsonyabb törlesztésnek köszönhetően felhalmozhattak. Az erős árfolyamturbulencia külösen a fix jövedelemmel rendelkező adósok törlesztőképességét nehezítette – emelte ki a hvg.hu-nak a szakember.

Megmaradt a 15 százalékos korlát

Arra vonatkozóan, hogy az új árfolyamgát lehetőséget hányan választják majd a bankvezető úgy nyilatkozott, hogy az alapvetően attól függ, hogy mennyire lesznek erőteljes árfolyammozgások: jelentős turbulencia esetén sokan beléphetnek a rendszerbe. Ilyen esetben azonban mérlegelnie kell mindenkinek: ez egyben azt is jelentheti, hogy hosszabb idő alatt fizeti majd vissza a hitelét. A tavalyi árfolyamgátszabályokból érvényben maradt ugyanis, hogy a védelem utáni törlesztőrészlet-emelkedés nem haladhatja meg az eredeti törlesztőrészlet 15 százalékát. Tehát lehet, hogy most csak nyolc éve van hátra az adósnak, de az árfolyamgát miatt végül ez tizenkét évre módosulhat. Akik viszont képesek kezelni egy jelentős árfolyamingadozást és minél előbb szeretnének szabadulni a hitelüktől, azoknak jobban megéri kívül maradni a programon az alelnök szerint.

Március közepére meglesznek a szabályok

Az árfolyamgát felső korlátjának kiterjesztésével kapcsolatos javaslatok, s az emiatt a Bankszövetség és a kormány közötti vitára vonatkozó kérdésről az alelnök úgy nyilatkozott, hogy ez egy alku folyamat, amelynek ki kell várni a végét.

Az árfolyamgátról, s a nehéz helyzetbe került devizahiteleseknek kínált megoldásokra vonatkozó feltételekről a jogszabályok március első felében megjelennek, mindenki számára világossá válhat, hogy mire számíthat. Ez utóbbi kört illetően Gyuris Dániel elmondta, hogy az elmúlt másfél-két évben abból származott a legnagyobb áttételes kár, hogy a szabályozási fordulatok folyamatos várakozást gerjesztettek az ügyfelekben és ez jelentősen befolyásolta a törlesztési hajlandóságukat.

Március közepére azonban eljön az igazság pillanata, és mindenkinek egyértelművé válik, hogy a jelenlegi helyzetében mire számíthat. Ezt követően már nem lesz mire várni, nem lesz újabb extra segítség, középtávon ezekkel az új szabályokkal kell együtt élnünk. Minden nem törlesztő vagy nehezen teljesítő ügyfélnek ki kell választania egyet a felkínált megoldások közül, és ha nem választ, akkor bekövetkezhet a legrosszabb is, amit senki nem akar, a végrehajtás.

Ha tetszett a cikk, szólj hozzá, oszdd meg ismerő- seiddel vagy iratkozz fel RSS-csatornánkra, vagy Hírlevelünkre hogy értesíthessünk legfrissebb cikkeinkről.

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>