a kötelező megálló mielőtt bankot választ

Így köszönti a több száz éves bank a gyémántjubileumán a királynőt

Az uralkodó képmásával díszített tízfontos bankjegyek kibocsátásával ünnepli II. Erzsébet királynő trónra lépésének hatvanadik évfordulóját a Royal Bank of Scotland (RBS).

A húszmillió font értékben (7,5 milliárd forint) kibocsátott tízfontos bankjegyeken az uralkodó négy portréja látható az 1940-es évekből egészen a 21. századig. A héten forgalomba került speciális szériaszámmal ellátott bankjegyek egy részét különböző szervezetek és intézmények között osztották szét.

Támogatásban részesült egyebek között a skót fiatalok üzleti vállalkozásait segítő Prince’s Scottish Youth Business Trust, a szegénység és az igazságtalanság ellen küzdő Oxfam nevű nemzetközi szervezet, a Skót Nemzeti Múzeum, a Skót Rögbi Egyesület és egy gyermekeket segítő alapítvány. A bankjegyekre az uralkodó gyémántjubileumi jótékonysági alapítványának (Queen’s Diamond Jubilee Charity Trust) támogatását célzó, az év későbbi részére tervezett árverésen is lehet licitálni.

A Royal Bank of Scotland bocsátott ki elsőként olyan bankjegyet, amelyet brit uralkodó képmása díszített, méghozzá rögtön az alapításának évében, 1727-ben, I. György uralkodása idején. A Bank of England ezzel szemben csak 1960-ban nyomtatott először uralkodói portréval díszített bankjegyet. (MTI)

Ha tetszett a cikk, szólj hozzá, oszdd meg ismerő- seiddel vagy iratkozz fel RSS-csatornánkra, vagy Hírlevelünkre hogy értesíthessünk legfrissebb cikkeinkről.

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>