a kötelező megálló mielőtt bankot választ

Megszólalt a Bankszövetség a devizahiteles csomagról

A közalkalmazottak áprilistól, a lakáscélú hitelesek júniustól, a szabad felhasználású kölcsönökkel rendelkezők szeptembertől kérhetik az árfolyamrögzítést – áll a Magyar Bankszövetség csütörtökön kiadott közleményében. A késedelembe esett hiteleseket levélben tájékoztatják pénzintézetek a lehetőségekről, s a már felmondott hiteleknél is megvizsgálják, hogy a tartozás forintra váltása, s 25 százalékának elengedése lehetőséget jelentene-e az adósság rendezésére. 

A szervezet közleményében jelezte, hogy a „2011. december 15-én létrejött stratégiai megállapodás gyakorlati és zökkenőmentes megvalósítása érdekében, a Bankszövetség és a Kormány képviselői szakértői szintű egyeztetéseken a közelmúltban megvitatták, illetve tisztázták azon részletkérdéseket, melyet a megállapodás jellegénél fogva nem rendezhetett. A javaslatok nem módosítják a Megállapodás alapvető feltételeit, a végrehajtás érdekében fogalmaznak meg pontosításokat.”

Ütemezett árfolyamrögzítés

A lakosságot érintő fontosabb elemek között kiemelték, hogy az árfolyamgát rendszerét mindazok igénybe vehetik, akiknek hitel összege a felvételkor nem haladta meg a 20 millió forintot. A várt intenzív érdeklődés miatt, a zavartalan lebonyolítás érdekében, az ügyfeleket a bankok a törvény hatályba lépését követően ütemezetten fogadják majd. Eszerint
- áprilistól a közalkalmazottak,
- júniustól a lakáscélú hitellel rendelkezők,
- szeptembertől pedig a szabad felhasználású jelzáloghitelesek nyújthatják be kéreülműket.

Levél a késedelembe esett hiteleseknek

Mindazokat, akiknek 2011. szeptember 30. óta, 90 napot folyamatosan meghaladó, fennálló késedelme van, a bank írásban értesíti a forintra történő átváltásról és az azt követő 25 százalék hitel-elengedési jogosultságról, valamint arról, hogy a forinthitel milyen induló adósság törlesztést jelent továbbá, hogy a közjegyzői díjat az ügyfél viseli.

A már felmondott jelzáloghiteleknél a bankok megvizsgálják a törlesztési kilátásokat, és amennyiben a 25 százalékos követelés elengedés reális lehetőséget teremt az adósság rendezésére, úgy a bankok közös megegyezést kezdeményeznek a fennálló tartozás forint-konverziójára és a 25 százalékos elengedésre.

Külön költség nem lesz

A bankok az említett adóssegítő folyamatok során külön díjat nem számítanak fel, az ügyfelekre csak a bankfüggetlen költségek hárulnak.

A Bankszövetség közleménye a feltételek ismertetése mellett tartalmazta azt is, hogy a megállapodásban, valamint a jelenleg kidolgozott javaslatokban foglalt határidők betartásának feltétele az, hogy a végrehajtáshoz szükséges jogszabályok időben megszülessenek.

Az Index már tegnap beszámolt a kormány és a Bankszövetség közötti megállapodásról, amelyet a kormányszóvivő ma reggel megerősített, a részletekről azonban nem beszélt.

Az árfolyamrögzítés révén elérhető törlesztőrészlet változások számítását megkönnyíti a Bankometer árfolyamgát-szimulátora, amely innen közvetlenül is elérhető. Az alkalmazás a törvénytervezetben szereplő paraméterek alapján számol. (Bankometer)

Ha tetszett a cikk, szólj hozzá, oszdd meg ismerő- seiddel vagy iratkozz fel RSS-csatornánkra, vagy Hírlevelünkre hogy értesíthessünk legfrissebb cikkeinkről.

3 hozzászólás

  1. Kocsis Jánosné /

    Miért kell itt is megosztani az embereket,hogy köztisztviselő,vagy nem.A köztisztviselők amúgy is jobban keresnek és őket veszik előre.Alig vártam,hogy április legyen és maradjon valamennyi pénzem megélhetésre,most meg az van,hogy szeptemberig elodázzák a jelentkezést,mert szabad felhasználású jelzálog hitelem van. Ezt is lakás vásárlásra vettem fel,amiből kifizettem a lakásomat. Nem értek egyet az adósok megkülönböztetésével.

  2. Hát igen szegény köztisztviselők…majdnem elsírom magam mennyire lehetetlen helyzetben vannak. Megint a kisember várjon a sorára KÖSZÖNJÜK

  3. Nehogy már azt higgye valaki hogy annyira nagyon jó ez a megoldás, a bankok magukat mentik!!!
    Nem szabad elfogadni.

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>