a kötelező megálló mielőtt bankot választ

Romlott a bankok hitelezési képessége

A Magyar Nemzeti Bank közzétette legújabb hitelezési felmérésének eredményeit. A 2012 januárjában végzett felmérés megállapítja, hogy a nehezülő finanszírozás gyengíti a bankok hitelezési képességét. A bankok válaszai alapján mindez egyre nagyobb mértékben magyarázza a vállalati hitelezési feltételek szigorítását. A jegybank két héttel ezelőtt bejelentett új eszközei a hitelezési képesség javítását célozzák.

Nem lesz vállalati hitel

A 2012. januárban végzett felmérés megállapítja, hogy megdrágult és nehezebbé vált a hazai bankok finanszírozása. Mindezek együttesen gyengítik a bankok hitelezési képességét, ami azt jelenti, hogy a bankok egyre kevésbé tudnak a vállalatok számára hitelt nyújtani.

Mindezzel párhuzamosan az eurozóna nagybankjai is a hitelezés visszafogásával erősítik mérlegeiket. Ez nemcsak az euroövezetben jelent alacsonyabb hitelezési aktivitást, de a leánybankok finanszírozásának szűkülése miatt Magyarországon is. A hazai bankrendszer jelenleg veszteséges, így számukra még nehezebb a külső forrásokért folytatott regionális verseny.

Csak jó ügyfélnek lesz hitel? 

A háztartási hitelek feltételei is szigorodnak. A bankrendszer számottevő része a hiteltermékeivel a magasabb jövedelmű, számottevő önerővel, illetve jó minőségű fedezettel rendelkező ügyfélkörre fókuszál. A jegybank szakértői szerint a bankok jelenleg a meglévő hitelállomány problémáinak kezelésére koncentrálnak, emiatt az új háztartási hitel-kihelyezések a végtörlesztés és az árfolyamgátba történő bejelenkezések kifutása után kerülhetnek ismét a bankok tevékenységének fókuszába.

A bankok hitelezési képességének elmúlt időszakban megfigyelt gyengülését a Magyar Nemzeti Bank február közepén bevezetett kétéves lejáratú fedezett hitele, a fedezeti kör bővítése, valamint az új, univerzális jelzáloglevél vásárlási programja mérsékelheti – az MNB témában kiadott közleménye szerint.

A felmérésről 

A jegybank 2003 tavaszán indította el kérdőíves felmérését, mellyel a magyarországi kereskedelmi bankok hitelezési gyakorlatát vizsgálja. A negyedévente végzett hitelezési felmérés bemutatja, hogy a bankok hogyan látják a hitelpiac helyzetét. A most publikált – innen is elérhető – jelentés a 2011 júliusának első felében történt megkereséseken alapul: egyrészt a 2011 második negyedévére visszatekintő, másrészt a 2011 második félévére előretekintő banki várakozásokat tükrözi. (Bankometer)

 

Ha tetszett a cikk, szólj hozzá, oszdd meg ismerő- seiddel vagy iratkozz fel RSS-csatornánkra, vagy Hírlevelünkre hogy értesíthessünk legfrissebb cikkeinkről.

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>